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This is to inform that IACS Unified Interpretation (Ul) SC259 (Feb. 2013) “For Application of SOLAS
Regulation 11-1/3-11 Performance Standard for Protective Coatings for Cargo Oil Tanks of Crude Oll
Tankers (PSPC-COT), adopted by Resolution MSC.288(87)" will come into force on 1 January 2014
Ul contains the explanations and amendments to the provisions of IMO Resolution MSC.288(87) in
respect of the application and testing of protective coatings for cargo oil tanks of crude oil tankers.

In connection with the mentioned above, the amendments specified in the Appendix to the Circular
Letter shall be introduced to the Rules for Technical Supervision during Construction of Ships and
Manufacture of Materials and Products for Ships, ND No. 2-020101-040.

It isAnecessary to do the following:

1. The amendments to the RS Rules attached to the Circular Letter shall be applied.

2. Content of this Circular Letter shall be brought to the notice of the RS surveyors, interested organizations
and persons in the area of the RS Branch Offices' activity.

Person in S M Kordonets 314
charge:



Appendix to Circular Letter

No.314-56- 683 ¢ of 16.09.2013..

Amendments to
the Rules for Technical Supervision during Construction of Ships
and Manufacture of Materials and Products for Ships (2013)

PART III. TECHNICAL SUPERVISION DURING MANUFACTURE OF MATERIALS

Para 3.1.2.2.5. The last sentence shall be supplemented with the following text:
"and/or IMO Circular MSC.1/Circ.1399 "Guidelines on Procedures for In-Service Maintenance
and Repair of Coating Systems for Cargo Oil Tanks of Crude Oil Tankers".

Chapter 3.3 shall be amended to read:

"3.3 APPLICATION OF PERFORMANCE STANDARD FOR PROTECTIVE
COATINGS FOR CARGO OIL TANKS OF CRUDE OIL TANKERS IN COMPLIANCE
WITH SOLAS REGULATION 1I-1/3-11 (IMO RESOLUTION MSC.288((87))

3.3.1 This Chapter supplements provisions of the Performance Standard for Protective Coatings
for Cargo Oil Tanks of Crude Oil Tankers and shall be applied to the ships contracted for
construction on or after 1 January 2014 in compliance with SOLAS-74 Regulation 11/1/3-11
adopted by IMO Resolution MSC.288(87) (hereinafter referred to as "PSPC-COT").

This Chapter shall be read in conjunction with PSPC-CO'T.

3.3.2 Interpretations to 2.6, Section 2 "'Definitions" of PSPC-COT.

3.3.2.1 "GOOD" condition is defined as condition with spot rusting on less than 5 per cent of the
area under consideration without visible failure of the coating, or no-perforated blistering.
Breakdown at edges or welds shall be less than 20 % of edges or weld lines in the area under
consideration;

3.3.2.2 Para 3.2.2.2 shall apply (in this para and hereinafter in the Chapter when the references to
interpretations in 3.2 apply, the references to PSPC (MSC.215(82)) shall be considered as the
references to PSPC-COT (MSC.288(87))).

3.3.3 Interpretations to 3.2, Section 3 ""General Principles' of PSPC-COT.

3.3.3.1 Paras 3.2.3.1 — 3.2.3.4 shall apply.

3.3.3.2 Cargo Ship Safety Certificate or Cargo Ship Safety Construction Certificate shall not be
issued until all the corrective actions required are implemented to the Register satisfaction.

3.3.4 Interpretations to 3.4 "Coating Technical File', Section 3 "General Principles' of
PSPC-COT.
3.3.4.1 Paras 3.2.4.1 — 3.2.4.4, 3.3.3.2 shall apply.

3.3.5 Interpretations to 3.5 "Health and safety', Section 3 "General Principles” of
PSPC-COT.
3.3.5.1 Para 3.2.5.1 shall apply.

3.3.6 Interpretations to 4.3 "Special application', Section 4 '"Coating Standard" of
PSPC-COT.
3.3.6.1 Para 3.2.6.1 shall apply.

3.3.7 Interpretations to Table 1 of PSPC-COT.
3.3.7.1 Para 3.2.7.1 shall apply.

3.3.7.2 Para.1.3 "Coating pre-qualification test".
3.3.7.2.1 Procedure for coating system approval.



Type Approval Certificate (CTO) showing compliance with the PSPC-COT Section 5
requirements may be issued if the results of either method A + C, or B + C (see below) are found
satisfactory by the Register.

The Type Approval Certificate shall indicate the product and the shop primer tested. The Type
Approval Certificate shall also indicate other type approved shop primers with which the product
may be used, which have undergone the cross over tests in a laboratory meeting the requirements
specified in 3.2.7.2.2.1.

The Technical Data Sheet showing all the information required by PSPC-COT 3.4.2.2 shall bc
attached to the Type Approval Certificate.

For winter type epoxy a separate pre-qualification test is required, including shop primer
compatibility test according to Annex 1 to PSPC-COT. Winter and summer type coatings arc
considered different unless infrared (IR) identification and specific gravity (SG) data
demonstrates that they are the same.

3.3.7.2.2 Method A: laboratory test.

3.3.7.2.2.1 Paras 3.2.7.2.2.1 — 3.2.7.2.2.3 shall apply.

3.3.7.2.2.2 An Epoxy-based systems may be used with the shop primers other than the one with
which it was originally tested provided that, the other shop primers are approved as part of a
system, PSPC-COT Table 1: 2.3 and Table 3.2, and have been tested according to to the
immersion test of PSPC-COT Annex 1 or in accordance with Res. MSC.215(82), which is known
as the"Crossover tests". If the test or tests are satisfactory, a Type Approval Certificate will be
issued. In this instance the Type Approval Certificate will include the details of the epoxy and a
list of all shop primers with which it has been tested that have passed these requirements. The
Type Approval Certificate will allow the use of the epoxy either with the named shop primer or
on bare prepared steel.

3.3.7.2.2.3 Paras 3.2.7.2.2.5, 3.2.7.2.2.6 shall apply.

3.3.7.2.2.4 Para 3.2.7.2.2.7 shall be apply, except the date of application.

3.3.7.2.3 Method B: 5 years field exposure.

3.3.7.2.3.1 Paras 3.2.7.2.3.1, 3.2.7.2.3.2 shall apply.

3.3.7.2.3.2 Either class survey records from the Register or a joint (coating manufacturcr/

Surveyor to the Register) survey of cargo tanks of a selected ship shall be carried out for the
purpose of verification of compliance with the requirements of 3.3.7.2.3.1 and 3.3.7.2.3.6. Thc
reporting of the coating in both cases shall be in accordance with the principles given in Section
4 of IMO Circular MSC.1/Circ.1399.
3.3.7.2.3.3 The ship selected for testing shall have cargo tanks in regular use, of which:
at least one tank is exposed to minimum temperature of + 60 °C or + 3 °C;
For field exposure the ship shall be trading in varied trade routes and carrying substantial
varieties of crude oils including highest temperature and lowest pH limits to cnsurc a
realistic sample: for example, three ships on three different trade areas with different
varieties of crude cargoes.
3.3.7.2.3.4 In case the selected ship does not meet the requirements specified in 3.3.7.2.3.3. the
limitations on lowest pH and the highest temperature of crude oils carried shall be clearly stated
in the Type Approval Certificate.
3.3.7.2.3.5 Para 3.2.7.2.3.6 shall apply.
3.3.7.2.3.6 All cargo tanks shall be in "GOOD" condition (refer to 3.3.2.1), excluding mechanical
damages, without touch up or repair in the prior 5 years of operation.
Examples of how to report coating conditions with respect to areas under consideration shall be
as those given in Section 4 of IMO Circular MSC.1/Circ.1399.
3.3.7.2.3.7 Paras 3.2.7.2.3.8 — 3.2.7.2.3.10 shall apply.

3.3.7.2.4 Method C: coating manufacturer.
3.3.7.2.4.1 Paras 3.2.7.2.5.1 —3.2.7.2.5.18 shall apply.

3.3.7.3 Paras.1.4 "Job specification" and 1.5 "NDFT (nominal dry film thickness)".
3.3.7.3.1 Para 3.2.7.3 shall apply.



3.3.7.4 Para 2 "PSP (primary surface preparation)".

3.3.7.4.1 Para 3.2.7.4 shall apply.

3.3.7.4.2 Procedure for review of quality control of automated shop primer plants.
3.3.7.4.2.1 Paras 3.2.7.4.3 shall apply.

3.3.7.5 Paras 3.2 "Sa 2 1/2 on damaged shop primers and welds", 3.3 "Surface trecatment alter
erection", 3.4 "In case of full or partial blasting 30 — 75 urn, otherwise as recommended by the
coating manufacturer".

3.3.7.5.1 Para 3.2.7.5 shall apply.

3.3.7.6 Para 3.6 "Water soluble salts limit equivalent to NaCl after blasting/grinding".
3.3.7.6.1 Para 3.2.7.6 shall apply.

3.3.7.7 Para 4.3 "Testing of coating".
3.3.7.7.1 Para 3.2.7.7 shall apply.

3.3.8 Interpretation to PSPC Section 5 ""Coating System Approval''.
3.3.8.1 Para 3.3.7.2 shall apply.

3.3.9 Interpretations to PSPC Section 6 "Coating Inspection Requirements".
Procedure for assessment of coating inspectors’ qualifications.
3.3.9.1 Paras 3.2.9.1,3.2.9.2 and 3.2.9.3.1 shall apply.
3.3.9.2 Equivalent qualification arising from practical experience.
An individual may be qualified without attending a course where it can be shown that the
individual:

has a minimum of S-years practical work experience as a coating inspector of
ballast tanks and/or cargo tanks during new construction within the last 10 years:

has successfully completed the examination given in 3.2.9.3.1.3.
3.3.9.3 Assistant coating inspectors.
3.3.9.3.1 Para 3.2.9.4 shall apply.

3.3.10 Interpretations to PSPC Section 7 '"Verification Requirements''.
3.3.10.1 Paras 3.2.10.1 — 3.2.10.3 shall apply.
3.3.10.2 Para 3.3.3.2 shall apply.

3.3.11 Interpretations to PSPC Section 8 ""Alternative Systems'".
3.3.11.1 Para 3.2.3.11 shall apply.

3.2.12 Interpretations to Annex 1 "Test procedures for coating qualification for cargo oil
tanks of crude oil tankers" to PSPC-COT.
3.2.12.1 Reference standards in Annex 1 to PSPC-COT are mandatory.".

Paras 3.3 and 3.4 shall be renumbered 3.4 and 3.5 accordingly.



